Search This Blog

25 October, 2010

tips mengahadapi exam.

sekarang musim exam!wah!!!itu yang paling tak suka!kenapa kena buat exam?tak bolehkah hanya pegi kelas pastuh balik wat assignment den lulus with flying colour!kan best!??ok2..walaupon aku ni bkn best student..aku nak share tips yang aku dapat dari internet..tips2 nak menghadapi exam..rajin tak aku cari?hahaha..ni la dikatakan pelajar cemerlang!hahahaha! Berikut adalah tips2 nya~

1-Tidur awal

Tidurlah awal sebelum nak exam tuh.Tidur yang cukup akan memberi otak kite aktif nak jawab exam..(ni bermakna jgn study last minute la yea)

2-Bangun awal

Malas kan nak bangun?haha..kalau nak bg fresh kena lah mandi(basah rambut), amik air sembahyang utk beribadat pada Allah.. ini dapat menenagkan hati kite yang cepat panik tym exam..disamping itu mintaklah petunjuk Allah utk exam nih..Insyallah menjadi..hehehe

3-Baca surah Yasin

napa surah YAsin??surah lain tak leh?haha..mak aku ckp..surah Yasin dapat memudahkan perjalanan seseorang..Insyallah dengan membaca surah Yasin ini, dapat menenangkan hati kita, dapat memudahkan kita menghafal dll..

4-telefon mak

sebelum melangkah kaki ke dewan exam(CAC)..telefon lah ibubapa kite..mintak maaf kat diorg kot2 ada wat salah ke..manusia bkn nye sempurna..pastuh mintak diorg doakan utk exam nih...doa ibubapa mmg penting!!!jadi!jangan dok kol mak ayah mintak duit je!!!

5-pergi ke exam hall seawal mungkin

seawal2nya 15minute awal..ni tak mo buat kite kelam kabut.nanti sampai je kat exam hall dah semput. dah bazir masa sbb for sure akan blank dulu!haha..so p awal la dulu..dapat tenangkan hati,otak..leh refresh balik apa dah study..

6-senyum dan sapa

haha..ni sokmo nye aku dok buat!!!jangan lah dok wat ketat muka..mmg semua org tgh stress tym nak final!tapi bila sesorg itu melontarkan senyuman. ini dapat membuat mud org tuh baik. haha...tapi aku bkn senyum..tuh dah tahap lain dah sampai nampak gg belkang teros!

7-kunyah chewing gum

bila kunyah,akan membuat otak kite berligat berpikir.plus ini dapat membuat exercise mulut skali!haha..tapi aku suka kunyah sbb dapat membuatkan aku lebih bergerak pantas lagi. tak caya?buatlah!!!

8-selawat

kalau ada soalan tuh susah...selawat ke atas Nabi sebnyak 3kali..pas tuh baca balik soalan tuh..insuyallah idea tuh akan datang..=)

9-tawakal

lepas abis exam jangan dok hepi enjoy sana sini noh!tawakal lah pada Allah..bkn p hospital Tawakal pulak!haha.. doa banyak2 bagi examiner tuh lembut hati tym tanda kertas..kot2 lah dok baru lps gado dgn bini ke laki ke..ha..amik ktas exam korg..smua merah je..

10-muhasabah diri

after exam..dok satu corner mana2 pikir2 lah apa kekurangan korg..so dat korg tak buat kesilapan yang sama utk sem dpn..tapi korg pilih lah port best2 sikit tym nak muhasabah diri.kang p corner shopping complex kang bkn muhasabah diri dah tuh!hahaha

sekian sahaja aku punya celoteh...ni lah tips aku dapat..so mari kita berjuang bersama-sama!!!


-nrl hmz-
Post a Comment