Search This Blog

24 August, 2011

tazkirah ramadhan #3

nurul ingat dah malas nak update..tapi disebabkan seorg kawan lama nurul tanya.."dah takde tazkirah ke?" nurul pon macam semangat nak buat sbb ada org baca!hahahahhaa :)

Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya. “Berapa beratkah air ni?”

10 ml!” “15ml!”, “50ml!” “100ml!
Murid-murid menjawab...

Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit?

Tiada apa-apa!” Murid menjawab

Kalau saya memegang selama setengah jam?

Tangan lenguh!” Murid menjawab,

Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya?

Tidak!” murid menjawab.

Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari?

Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh”, salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas.

Guru tersenyum, “Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?”

Murid-murid mula pening, gilo ker apo?

Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital?

Lepaskan sahaja gelas itu!Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama.

Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya.

Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat.

Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa
Ingat…

Lepaskan sahaja gelas itu!

moral of the story: sebelum tidur sebagai umat islam, anda hendaklah memafkan semua insan yang telah melakukan kesalahan kepada anda secara sengaja atau tak sengaja. ini akan dapat bersihkan hati kita utk menjadi tenang... walaupun hati kita dah remuk dgn segala kejahatan atau fitnah oleh si polan. tapi tak salah kalau kita maafkan beliau daripada terus membenci... :)

peace and out!

Post a Comment