Search This Blog

02 October, 2011

jom balik kampung!




assalammualikm semua... dah lama kan nurul tak update? MALAS sgt2!!!hahaha..(bilik tak dpt internet!)
nurul nak share satu story...

tanggal 23 september 2011..nurul ada bat satu program Jom Balik Kampung! serious sgt2 bg nrul stress!!! aiy0o0..tapi pape pon sgt2 berbaloi la bila program tu dijalan kan...program ni 3 hari 2 malam..kat kampung tualang palas...mmg syok! sbb dok umah family angkat! hehe..

jom2..nurul nak story mory dgn gambar..malas nak tulis!:)

sampai di kedah pukl 3ptg...tapi kitog terus pegi kilang jati kat bukit raya pendang...owh yea..program ni ditaja khas oleh bernas...:)





ini mesin apa yeh?hahaha!

kitorg sampai kat kampng tualang palas dalam pkul 6ptg... kami di sambut dgn meriah sekali! :) tym tu jgak kami dibahagikan utk ke family angkat masing2...



ni la ayah dan mak nurul n ena. :) 
rindu diorg sgt2!

ini pulak cucu ayah n spupu intan.

 
before program start... gambar bdk2 UIA, kakitangan Bernas n family angkat

 
 malam tu ada bacaan yasin.. tym ni nurul takde sbb pegi amik madam kat airport..Thanks madam utk gantikan advisor kitorg.



hari yang dinanti2!!! kitorg SEMUA turun ke sawah padi! waaaa!syok woo!



 ni bdk2 junior yang selalu nurul buli!! btw thanks korg join this program!!(diorg yang bg nama masa 1st week promotion..semangat!)

 
ni pulak budak2 senior...
 dan ini pulak KAMI!!!haha...(tak nak kata senior..t nampak tua)

tgk la muka org yang tak pernah jejak kaki kat sawah padi.:)
 dgn bubu ikan pon korg leh main..haih~

 majlis dirasmikan oleh Dato Johari Baharom (Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia)

ikan keli dilepaskan utk kami tangkap pakai bubu ikan.. 

muka penuh dgn ketaktan sebab ikan keli sangat banyak dlm sawah padi..

dah macam pesta kan?hahaha..mmg ikan abis lari dah! (korg nampak tak nurul?) 

 
semangat betol bdak2 uia nih tangkap ikan..(nurul still takde kan?)

time semua org tangkap ikan...nurul naik tractor... muhahahhaha! apa barang tangkap ikan?haha!

cara pertama utk tanam padi: semai padi

inilah hasil kami dah buat! cantik kan...?hahaha!

 cara kedua utk tanam padi: selerak padi

cara ketiga utk tanam padi: tak taw nama..tym nih nurul dah pegi khemah utk makan

 lepas tuh aktiviti tangkap itik!!quack2!!

 nurul dapat sekor!!!

 mmg balik dari bendang semua penat gilo! 

lepas zohor kami mengecat dewan kampung palas.. secara jujur nurul tak buat keje sbb nurul LAPA!

hanya memberi arahan.HAHA! kata budak junior ramai..pe lagi!haha!
  
malam tuh kami ada malam kebudayaan.. cara2 membuat emping! n kuih2 tradisional..

mula2 ikan padi..
pastuh leraikan batang padi dgn padi la..(betol ke nurul punya ayt?)

 
pastuh tampi padi ni drp bendasing
yup! nurul tak reti tampi...selalu mak buat.HAHA!

pastu goreng sampai dgr bunyi pop2! haha..
Serious! mcm buat popcorn!

pastu tumbuk padi yang telah digoreng!

 cara2 buat kuih tradisional..

masak bahulu pakai sabut kelapa lagi! 
sodapppp!!

 hahaha..kena interview tv3..(budget dowh!)

 muka sangat berminyak! hish... tapi takpe..dapat jgak keluar kat buletin utama..:)

 ini adalah majlis penutup..hurm..sedih la tym nih!

bergambar utk kali terakhir dgn org2 kampung n kakitangan bernas..


 sebelum balik uia kami singgah makan kat kompleks kilang bernas jitra..

Post a Comment