Search This Blog

24 October, 2013

Tips Menulis Resume

salam u olls!

Hari ni Nurul nak share beberapa kesalahan budak fresh bila interview. sebagai HR memang Nurul akui Nurul pun buat kesalahan tu jugak dulu. So Nurul tak nak la adik2 ulangi kesilapan Nurul..
*owh my..tua nyer!*

1. Alamat email

sila la buat alamat email yang simple. toksah la nak buat pepanjang. nanti salah HR nak email kat korang.. so sapa yang rugi? korang jugak kan? hahaha..
contoh: mixed_huhahahaha1985@yahoo.com, minionbanana@gmail.com.

Jangan la gatai pi letak alamat email nama yg lawak2. mcm sayagila@gmail.com.my gileglamour@yahoo.com. dari sini Nampak personality mcm mana kan? just simple! nama korang apa? nur sakinah? so just letak nursakinah@gmail.com.

2. Drop CV

Korang dah nak drop CV by email. so first thing subject tu letak position apa yang korang berminat. ini untuk mengelakkan dari pihak HR suka-suka hati bagi korang position lain. Second nama CV korang save as nama korang. so nanti senang pihak HR nak cari. kena fikir, bukan sorang yang apply..hihihi

3. Gambar

Jangan la letak gambar tengah peluk teddybear.. serious. Nurul pernah Nampak CV mcm ni..adoi......! Gambar tu setakat RM10.00 aja je pi kedai koddak tu.. ala..berkiraaaaa sangat nak hamik gambar! jangan pula letak gambar passport zaman sekolah rendah pulak...kang Nampak tak matang! hahaha!

4. Sijil

Sejak dua menjak ni, kita akan mengamalkan save the trees! so? kalau nak hantar resume by snail mail. Korang tak yah photostat sijil berhenti sekolah, surat beranak semua tu key!!! Program2 yang korang jadi committee tu boleh tulis dalam resume. tapi kalau setakat jadi AJK..hurm...fikir 10kali lah.hahaha

simple je..meh ikut Kak Nurul!!

1. CV.
2. Resume.
3. Academic Transcript.
4. Deans Award (kalau ada).

Post a Comment